ACTUALITAT
Carregant...
17 d’oct. 2013

Info Post

Erdogan hauria facilitat al règim dels aiatol·làs les identitats de fins a 10 iranians que treballen per al Mossad a l'Iran segons publica avui el Washington Post

17/10/2013 || Turquia hauria passat a l'Iran les identitats de fins a 10 iranians que treballen per al Mossad a l'Iran, segons un informe publicat pel The WashingtonPost avui dijous pel columnista David Ignatius.

Segons les fonts citades a l'informe, les relacions entre Israel i Turquia s'haurien deteriorat tant a principis de l'any passat que el primer ministre turc Recep Tayyip Erdogan va donar l'ordre de “vendre” la identitat d'aquests 10 agents israelians a l'Iran.

Els espies en qüestió són ciutadans iranians que s'haurien reunit amb els seus superiors del Mossad dins de Turquia. La frontera turc-iraniana és relativament fàcil de creuar.

Segons Ignatius, Israel i Turquia han cooperat i compartit intel·ligència durant més de 50 anys. Aquesta traïció suposarà una “pèrdua significativa d'intel·ligència” per a Israel segons ha revelat una font no identificada del Mossad. El deteriorament de les relacions entre Turquia i Israel van començar el 2009, quan Erdogan va iniciar la defensa de la causa palestina i el distanciant d'Israel. Després va venir l'incident del Mavi Marmara, quan comandos israelians van assaltar un vaixell turc que va violar les aigües territorials israelianes i que volia trencar el bloqueig a Gaza. Nou terroristes turcs van morir en l'enfrontament que va seguir. Turquia va respondre retirant el seu ambaixador i va suspendre els exercicis militars conjunts amb Israel tot exigint una disculpa d'Israel que mai va arribar.

Ignatius no clarifica si “la revelació de la xarxa d'espionatge del Mossad a l'Iran feta per Turquia es va fer en represàlia per l'incident de la flotilla o és part d'un deteriorament més gran en les relacions turco-israelianes”.

El juliol de 2010, el llavors ministre de Defensa, Ehud Barak, havia expressat la seva preocupació per Turquia, aliat incondicional d'Israel fins aleshores, pogués compartir secrets d'intel·ligència israelians amb l'Iran. En una conferència a porta tancada amb els líders de la comunitat d'intel·ligència israeliana en un kibbutz a les afores de Jerusalem, Barak va titllar Hakan Fidan, el nou cap de l'Organització Nacional d'Intel·ligència de Turquia, d'“amic de l'Iran”. Ignatius cita fins i tot un incident de fa diversos anys, en una reunió entre agents del Mossad i la CIA es va descriure Fidan com un agent de la intel·ligència iraniana i del Ministeri de Seguretat, essent el cap de l'estació d'intel·ligència iraniana a Ankara.

Nomenat el maig de 2010 Fidan com a cap de la intel·ligència turca, anteriorment va ser assessor de política exterior d'Erdogan. Sempre ha exposat públicament el seu antisemitisme i odi a Israel. Tot i que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, finalment, va demanar disculpes a Erdogan el març de 2013 i a instàncies del president dels EUA Barack Obama, alts funcionaris israelians manifesten que les relacions amb Turquia segueixen sent tenses.


Tot i l'exposició de la xarxa d'espionatge israelià les relacions entre Turquia i la CIA segueixen intactes i la CIA vehicula a través de Fidan assumptes sensibles. Vés que no siguin els propers en quedar exposats. Text: R.Novoa/Washington Post/Israel Hayom

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT